Hvor mye strøm bruker et boblebad

Hvor mye strøm bruker et boblebad?

Hvis du syns det er avslappende å tilbringe tid på spa, og især i boblebadet, kan det kanskje lønne seg å investere i et eget boblebad – så lenge du har plass til det, enten innendørs eller utendørs. Forutsett at turene til ditt nærmeste spa tar slutt hvis du kjøper et eget boblebad, kan du spare penger på investeringen over tid. Stadig flere har gått til innkjøp av boblebad, og mange har gått til innkjøp av boblebad som et virkemiddel for å redusere stress.

Det er likevel viktig å huske på at boblebad er en luksusvare, og kostnadene stopper ikke når regningen for monteringen er unnagjort. Mest merkbart blir det nok når strømregningen begynner å stige. Så hvor mye strøm bruker egentlig et boblebad?

Faktorer som kan påvirke strømforbruket til et boblebad

For det første vil energibruken til et boblebad avhenge av varmesystemet, som forbruker mellom 1500-6000 watt. I tillegg kan pumpen bruke opptil 1500 watt. Samlet sett vil energikostnaden som kreves for å varme opp et boblebad avhenge av disse faktorene, i tillegg til strømkostnaden per kilowattime (kWh). Faktorer som vedlikehold, bruk og lokalt klima virker også inn på energiforbruket til boblebadet.

Generelt sett ligger strømforbruket på et boblebad på mellom 150-250 kilowattimer i måneden, eller 3000 kilowattimer i året, uavhengig av om dette er plassert innendørs eller utendørs. Dette utgjør gjerne et par ekstra hundrelapper i måneden, avhengig blant annet av forbruk og faktorer som temperatur, og plassering av boblebadet.

Utendørs boblebad

Faktorer som vær og vind, samt boblebadets isoleringsevne, er det som vil påvirke strømforbruket til et utendørs boblebad mest.

Boblebad blir laget i mange ulike materialer, inkludert fiberglass, vinyl, plastikk, gummi og akryl. Generelt sett vil et boblebad som er laget av gode materialer og som også er godt isolert, koste mer enn billige varianter. Dyrere boblebad er isolerte, og vil derfor være rimeligere i drift enn de billigste boblebadene på markedet.

En god tommelfingerregel er å ikke kjøpe et boblebad som er for stort i forhold til hvor mange som vil bruke det. Skal du ha et boblebad som rommer to personer, med plass til to gjester i ny og ne, er det unødvendig å kjøpe et boblebad med plass til 20 personer. Spar pengene, og kjøp et mindre boblebad!

Isolasjon er et viktig nøkkelord for utendørs boblebad, særlig i områder som får minusgrader om vinteren. Kalde temperaturer og sterk vind fører til raskere nedkjøling av vannet, og dermed økte kostnader for å varme opp vannet. Et godt isolert boblebad holder lengre på varmen, og vil derfor koste mindre i drift når vannet først er varmet opp, sammenlignet med et boblebad som ikke er isolert. Da kan du risikere å måtte varme opp vannet på nytt hver gang du ønsker å bruke det. Akkurat som en varmtvannsbereder, er det rimeligere å holde vannet på en jevn temperatur, enn å la temperaturen synke for deretter å varme det opp igjen.

Mot bakken kan du bruke et spaunderlag som beskytter boblebadet, og samtidig forhindrer teleskade og at kulden siver opp til boblebadet. Sørg også for å isolere topplokket. Mange produsenter selger lufttette isolasjonslokk til sine boblebad, og dermed sørger du for at varmetapet også fra vannflaten og opp, reduseres.

Innendørs boblebad

En av fordelene ved å plassere boblebadet inne, er at faktorer som vær og vind ikke har like stor innvirkning på boblebadet som de har fot et utendørs boblebad, selv om det selvsagt påvirker ditt totale strømforbruk.

Innendørs boblebad kommer i mange varianter. Du kan velge å oppgradere fra et vanlig badekar til et massasjebadekar, eller kjøpe et eget innendørs jacuzzi-system. Noen modeller kan også nedfelles i gulvet, slik at du får et lite innendørs basseng!

Som for utendørs boblebad, er det viktig å vurdere hvor stort kar du har behov for. Jo større boblebad, jo mer vann er det å varme opp, og jo mer energi går med til oppvarming av vannet. Plassering er også en faktor. Innendørs boblebad har gjerne lav isolasjonsevne. Dersom du setter boblebadet på et kaldt rom, vil den kalde temperaturen i rommet kjøle ned boblebadet. Plasserer du boblebadet i et rom som uansett skal varmes opp, for eksempel et badeværelse eller et spa-område i hjemmet ditt, vil det gå med mindre energi til å varme opp og opprettholde temperaturen på vannet i boblebadet.

Undersøk også ulike leverandører av boblebad. Noen produsenter lager boblebad som er mer energieffektive enn andre, og det er verdt å lese spesifikasjonene på ulike boblebad for å finne et som du har råd til å holde i drift.

Tips for å redusere energiforbruket til ditt boblebad

Tips for å redusere energiforbruket til ditt boblebad

For utendørs boblebad er det spesielt viktig å dekke til boblebadet når det ikke er i bruk – men å dekke til boblebadet som står inne er også et godt strømsparende tiltak. Skal du først kjøpe et boblebad, bør du også bruke noen ekstra kroner på et dekklokk eller bassengdekke som er isolert og ikke slipper ut varmen. Det er også lurt å isolere boblebadet, særlig dersom det ikke har innebygget isolasjon.

Andre nyttige tips som gjelder både innendørs og utendørs boblebad, er å kun bytte ut deler av vannet om gangen, slik at ikke alt må varmes på nytt hver gang. Du kan også bruke et digitalt termometer til boblebadet, slik at vannet ikke varmes opp for mye. Anbefalt temperatur er rundt 40 grader celsius. Det aller viktigste er likevel å sørge for godt vedlikehold. Rens filtrene, og sørg for å følge produsentens anbefalinger hva gjelder vedlikehold. Boblebad kan vare i mange år dersom du tar godt vare på det.

Konklusjon

Før du går til innkjøp av et innendørs eller utendørs boblebad, er det viktig å ha tenkt igjennom alle kostnadene som følger med kjøpet. Et boblebad koster ikke bare for produktet, montering og kanskje levering, men også i kontinuerlige driftskostnader. Ta høyde for økt strømforbruk i budsjettet ditt, og sørg for å sette av penger til å både drifte og vedlikeholde boblebadet ditt. Husk også at produsentens estimat av energiforbruk per år, ikke nødvendigvis vil stemme for akkurat ditt forbruk og der du ønsker å plassere boblebadet. I starten kan det derfor være lurt å ta høyde for et noe høyere energiforbruk, enn det produsenten har anslått for ditt boblebad. Til sist: Nyt!

Tilbake til bloggen