bruke badstue når du er syk

Bør du bruke badstue når du er syk?

Når det kalde været kommer snikende og snufsing og hosting blir daglig rutine, kan en varm og avslappende badstueøkt bli uimotståelig. Men det eldgamle spørsmålet oppstår: Er det trygt å bruke badstue når du er syk?

I denne artikkelen vil vi fortelle deg om badstuen og dens fordeler. La oss undersøke om det er en god idé å svette i badstuen når du er syk.

Badstueopplevelsen: en rask oversikt

Før vi diskuterer badstuer og sykdom mer detaljert, la oss ta en rask titt på hva en badstue er. En badstue er et lite, oppvarmet rom hvor du kan slappe av og forbedre din generelle helse. En badstues høye temperatur og lave luftfuktighet gjør at du svetter, noe som antas å bidra til å kvitte seg med giftstoffer og forbedre sirkulasjonen.

7 fordeler ved å bruke en badstue:

badstue som fremmer avslapning og reduserer stivhet

Badstuer er kjent for å ha mange helsemessige fordeler, for eksempel:

 • Avslapping og stressavlastning: Badstuens varme hjelper til med å løse opp såre muskler og lette stress. Når kroppen varmes opp, går stresshormonene ned, noe som gjør at du føler deg mer avslappet.
 • Avgiftning: Giftstoffer forlater kroppen naturlig gjennom svette. I en badstue gjør den høyere varmen at du svetter mer, noe som kan bidra til å rense kroppen din for giftstoffer.
 • Forbedret sirkulasjon: Varmen fra en badstue gjør at blodårene utvides, noe som gjør at blodet beveger seg bedre. Denne forbedrende blodstrømmen er bra for hjertet fordi den hjelper til med å flytte oksygen og næringsstoffer rundt og støtter et sunt sirkulasjonssystem.
 • Forbedret hudhelse: Når du svetter i en badstue, åpner det opp porene dine og kvitter seg med døde hudceller. Dette gjør at huden din føles frisk og ny. Dette kan forbedre teksturen og gløden i ansiktet ditt.
 • Muskelavslapning: Varmen i en badstue kan bidra til å lindre muskelspenninger, fremme avslapning og redusere stivhet. Det er en fin måte å slappe av etter en treningsøkt eller en lang dag.
 • Respiratoriske fordeler: Noen badstuers damp kan bidra til å åpne opp lungene, noe som gjør det lettere å puste, spesielt for personer med milde luftveisproblemer.
 • Forbedret søvnkvalitet: Regelmessig bruk av badstue har vært knyttet til bedre søvnmønster. Avslappingen indusert av badstuens varme kan hjelpe deg med å sovne lettere og nyte en dypere og mer avslappende søvn.

Les også: Hvor varm er en badstu? utforske varmenivåene

Kan du bruke badstue når du er syk?

Når du begynner å kjenne en forkjølelse eller influensa på gang, kan tanken på å gå i badstue være både fristende og skummel. Er det en måte å slappe av og føle seg bedre på, eller er det en utmattende aktivitet som kan få deg til å føle deg verre? La oss se på fordeler og ulemper ved å bruke badstue når du er syk, slik at du kan ta et smart valg.

Kan du bruke badstue når du er syk

Fordeler:

 • Avlastning fra en stressende hverdag: En av de umiddelbare fordelene med å gå inn i en badstue når du er stresset, er den deilige lettelsen den kan tilby. Varmen og fuktigheten kan åpne opp luftveiene dine, noe som gjør det lettere å puste. Varme kan bidra til å bryte opp slim, som igjen kan lindre overbelastning fra forkjølelse eller allergier. Det er som å gi hele pustesystemet en naturlig massasje.
 • Fremmer avslapning: Når du har en dårlig dag, er kropp og sinn ofte anspent og sliten. Saunaøkter er kjent for sin evne til å indusere avslapning. Den milde varmen omslutter deg, beroliger musklene og roer nervene. Denne avslappingen kan bidra til en følelse av velvære og kan til og med støtte kroppens naturlige helbredelsesprosesser.
 • Styrke immunsystemet: Noen mennesker som liker badstuer sier at høye temperaturer kan få immunsystemet til å fungere bedre. Denne potensielle boosten kan gjøre kroppen din bedre i stand til å bekjempe infeksjoner. Denne teorien trenger mer studier for å være sikker, men ideen om en sterkere immunrespons er interessant.

Ulemper:

 • Dehydreringsrisiko: Badstuer er kjent for å få folk til å svette mye. Selv om svetting er en normal del av kroppen, kan for mye svette i badstuen når du allerede er syk gjøre at du mister for mye vann. Når du er syk, har kroppen din allerede vanskelig for å holde på væske, og dehydrering kan gjøre symptomene verre og bremse helbredelsen.
 • Økt hjertefrekvens: Når du går inn i en badstue, øker kroppstemperaturen, noe som får hjertet til å slå raskere. Dette ekstra stresset på hjertet ditt er kanskje ikke den beste ideen når kroppen din allerede er under mye stress av å være syk. Hvis pulsen øker for mye, kan det gjøre symptomene verre og få deg til å føle deg dårlig.
 • Smitteproblemer: Hvis du vurderer å bruke en offentlig badstue mens du er syk, er det viktig å tenke på andre. I et delt rom kan du ved et uhell spre sykdommen din til andre, noe som ikke er den snilleste tingen å gjøre. Når du har en smittende sykdom, er det viktig å hoppe over badstuen. Dette bidrar til å beskytte helsen til de rundt deg.

Ofte stilte spørsmål

Kan en badstue kurere sykdommen min?

Badstuer er ikke en kur for sykdommer, men de kan gi midlertidig lindring fra visse symptomer.

Hvordan kan jeg bruke badstuen trygt når jeg er syk?

Hvis du er fast bestemt på å bruke badstue, hold økten kort, hold deg hydrert og lytt til kroppen din – gå ut umiddelbart hvis du begynner å føle deg ukomfortabel.

Bør jeg bruke badstue hvis jeg har feber?

Det er generelt best å unngå badstuer med feber. Den høye temperaturen kan forverre symptomene dine og føre til overoppheting.

Kan badstuer hindre meg i å bli syk?

Selv om badstuer kan ha positive effekter på ditt generelle velvære, er de ikke en garantert måte å forhindre sykdom på.

Konklusjon

Så bør du ta turen til badstuen når du er syk - svaret er ikke et definitivt ja eller nei. Det avhenger i stor grad av dine individuelle omstendigheter og arten av sykdommen din. Mens badstuer kan tilby potensielle fordeler som midlertidig lindring av overbelastning og avslapning, har de også risikoer, spesielt når det gjelder dehydrering og belastning på kroppen din.

Hvis du er fast bestemt på å bruke badstue når du ikke føler deg best mulig, sørg for å holde økten kort, holde deg hydrert og lytt til kroppen din. Men i tilfeller av feber eller alvorlig sykdom, er det tilrådelig å hoppe over badstuen helt og fokusere på hvile og hydrering.

Tilbake til bloggen