Hvordan vaske vinduer

Hvordan vaske vinduer: Trinn-for-trinn-veiledning

Velkommen til den ultimate guiden om "Hvordan vaske vinduer"! Enten du er en huseier som ønsker å gi en glitrende glans til huset ditt eller en profesjonell renholder som vil lære de beste teknikkene, vil denne omfattende introduksjonen gi deg kunnskap og tips for å oppnå krystallklare vinduer.

Fra å samle de riktige verktøyene og materialene til å mestre den trinnvise rengjøringsprosessen, gjør deg klar til å avdekke hemmelighetene som vil gjøre vinduene dine stripefrie og plettfrie med et profesjonelt preg. La oss snakke om hvordan du vasker vinduer i denne artikkelen.

Grunnleggende vindusvaskeutstyr

Grunnleggende vindusvaskeutstyr

Mens du pusser vinduene, trenger du noe utstyr som du kan finne på nettet eller i en hvilken som helst lokal butikk. Dette er listen over utstyret du trenger:

 • Nal: Det mest essensielle utstyret for rengjøring av vinduer er en nal. Den føres over glasset for å eliminere vann, og etterlater overflaten stripefri. Den flate, gummibladede varianten av en nal er den mest populære.
 • Forlengelsesstang: Du kan nå høye vinduer uten å bruke stige ved å bruke en forlengelsesstang. Stangen kan nå en rekke lengder og er vanligvis laget av glassfiber eller aluminium.
 • Mikrofiberkluter: Fordi de er lofrie og absorberende, er mikrofiberkluter en utmerket måte å rengjøre vinduer på. De kan brukes tørre eller sammen med et rengjøringsmiddel.
 • Bøtte: En bøtte brukes til å blande rengjøringsmiddelet og vannet som brukes til skylling. For å unngå å forurense andre rengjøringsmidler, er det avgjørende å bruke en bøtte spesielt for rengjøring av vinduer.
 • Rengjøringsløsning: En god vindusvaskeløsning bør være fri for ammoniakk og blekemiddel, da disse kjemikaliene kan skade glasset.
 • Skrape: En skrape brukes til å fjerne seig smuss og skitt fra vinduer. Det er viktig å bruke en plast- eller gummiskrape slik at du ikke riper glasset. 

Følg disse tipsene mens du bruker utstyret:

 • Vindusvask bør alltid gjøres med rent vann.
 • Tørk av vinduet med rengjøringsmiddelet med en mikrofiberklut.
 • Tørk vinduet med en mikrofiberklut.
 • Når du pusser vinduer, ikke glem å bruke hansker.

6 trinn til rene vinduer

6 trinn for hvordan du vasker vinduer

Gleden som kommer av å se ut av rene, krystallklare vinduer er stor. Ved å bruke de riktige metodene og verktøyene kan du raskt oppnå resultater uten striper på vinduet.

Trinn 1: Klargjøring av rengjøringsløsningen

Før du begynner, trenger du en vindusvaskeløsning som effektivt fjerner smuss og skitt uten å etterlate rester. Mens mange butikkkjøpte alternativer er tilgjengelige, kan du også lage din egen DIY-rengjøringsløsning med enkle ingredienser.

En populær oppskrift inkluderer å blande like deler vann og eddik, men du kan også legge til en dråpe eller to oppvaskmiddel for ekstra fettbekjempende kraft. Kombiner ingrediensene i en sprayflaske for enkel påføring.

Trinn 2: Støv og støvsuging av vinduer og rammer

Det er viktig å rengjøre vinduene og karmene for løst smuss og rusk før du bruker rengjøringsløsningen. Bruk en myk børste eller mikrofiberklut til å rengjøre vinduskarmene, skinnene og rammene.

Hvis smuss og støv på vinduene dine er mer merkbare, bør du bruke en støvsuger med børstefeste for å rengjøre dem fullstendig. Denne prosedyren hindrer grus fra å ripe glasset mens det vaskes.

Trinn 3: Fukt vinduet med rengjøringsløsningen

Nå som vinduene dine er støvfrie, er det på tide å bruke rengjøringsløsningen. Spray løsningen sjenerøst på vindusoverflaten, og dekk alle områder grundig.

Vurder å bruke en forlengelsesstang med et rengjøringsverktøy for å spre løsningen jevnt hvis du har høye vinduer eller vanskelig tilgjengelige steder.

Trinn 4: Bruk av nalen for stripefri rengjøring

Start med å plassere nalen i vinduets øverste hjørne og dra den nedover i en rett, vertikal linje. Etter hvert strøk, tørk av nalbladet med en ren, lofri klut for å unngå striper. Gjenta denne prosessen, litt overlappende hvert slag til du har dekket hele vinduet.

Det er viktig å administrere hvordan du bruker nalen for å forhindre at vann drypper nedover vinduet. Før du takler større overflater, hvis du aldri har brukt en nal før, øv deg på et lite vindu eller speil.

Riktig nalteknikk

Å utvikle en stødig hånd og konstant trykk med nalen krever øvelse. Hold en liten helling mens du trykker gummibladet på nalen fast mot glasset. Oppretthold en jevn bevegelse mens du trekker i nalen for å bli kvitt flekker.

Håndtere utfordrende flekker

Noen vinduer kan inneholde smuss som er vanskelige å rengjøre, som tørket fugleskitt eller tresaft. Bruk en skånsom, ikke-slipende skrubber eller en fuktig mikrofiberklut og fjern forsiktig disse flekkene. Unngå å bruke slipende verktøy eller stive børster som kan ripe glasset.

Trinn 5: Tørking og polering av vinduet

Når du har brukt nal over hele vinduet, kan det fortsatt være litt restevann langs kantene. Tørk og poler vindusoverflaten med en frisk mikrofiberklut, arbeid deg ned fra toppen. Mikrofiberhåndklær fungerer godt for å fjerne fuktighet og etterlate en finish som er stripefri.

Trinn 6: Rengjør vindusskjermer og spor

Skjermene og sporene skal tas vare på før vindusvaskprosedyren er ferdig. Vindusskjermer bør tas ut og rengjøres med vann og mild såpe. Sett dem på plass igjen etter en grundig skylling og tørking.
For vindusspor, bruk en støvsuger for å fjerne løst smuss og rusk og tørk av dem med en fuktig klut.

Tips og triks for en feilfri finish

Følg disse triksene for å få det beste resultatet:

 • Unngå ammoniakkbaserte rengjøringsmidler: Ammoniakkbaserte rengjøringsmidler har en sterk lukt og kan skape striper, men kan også være effektive. Velg eddikbaserte eller miljøvennlige alternativer for en mer behagelig og stripefri rengjøringsopplevelse.
   • DIY sitrusrens: Hvis du leter etter et duftende og fett-eliminerende alternativ, lag ditt eget sitrusbaserte rensemiddel. Fersk sitrusjuice (appelsin eller sitron fungerer bra) og vann bør kombineres i likt forhold. Fjern eventuell fruktkjøtt eller frø ved å sile blandingen.
   • Start øverst: Nalen skal starte øverst i vinduet og bevege seg nedover. Dette forhindrer at det rene glasset utvikler drypp eller flekker.

   • Overlappende slag: Når du bruker nalen, overlapp litt hvert slag. Dette sikrer at vinduet blir grundig rengjort og at det ikke blir flekker igjen.
    • Tørk nalbladet: For å unngå å spre smuss eller vann tilbake på glasset, tørk av nalbladet med et rent, tørt håndkle etter hvert strøk.
    • Lofri klut: Velg lofrie mikrofiberkluter for å tørke og polere vinduene. Vanlige bomullshåndklær eller papirhåndklær kan etterlate lo og fibre på glasset, og gi en dårligere finish.

    • Skånsomt trykk: Påfør forsiktig trykk mens du tørker vinduet med mikrofiberkluten. Mikrofibermaterialet absorberer fuktighet effektivt, så det er unødvendig å trykke hardt.
     • To-klut-system: Vurder å bruke et to-klut-system – ett for innledende tørking og et annet for sluttpolering. Denne teknikken sikrer at eventuelle gjenværende striper forsvinner. 

     Jeg håper du vet litt mer om hvordan du vasker vinduer nå. Du vil bli overrasket over det profesjonelle resultatet som du kan oppnå hvis du følger disse instruksjonene.

     Nå som vinduene dine er rene, kan du dra nytte av den ekstra klarheten ved hjelp av lure tips som de gir hjemmet ditt.

     Tilbake til bloggen