Hvordan vaske sko i vaskemaskin

Hvordan vaske sko i vaskemaskin

Å vaske sko i en vaskemaskin kan virke risikabelt, men hvis du gjør det riktig, kan du holde skoene rene og få dem til å vare lenger. Du kan kanskje bli bekymret hvis du ikke kan den rette teknikken, men denne artikkelen vil vise deg hvordan du gjør det på best mulig måte.

Det viktigste trinnet i å vaske sko er å legge dem og noen myke håndklær i vaskemaskinen og starte vaskeprogrammet med kaldt vann og mild såpe. Det viktigste er å se på programmet for mye bevegelse og sikre at den siste sentrifugeringen fjerner alt vannet.

Hva trenger du for å vaske sko i vaskemaskin

Ting du bør vurdere når du vasker i maskin

Dette er tingene du bør huske på:

Nødvendig verktøy

Her er tingene du trenger å putte i en vaskemaskin for å rengjøre sko:

Vaskepose: Dette vil bidra til at skoene dine ikke blir skadet i maskinen.

Mildt vaskemiddel: For ømfintlige stoffer, bruk et mildt vaskemiddel. Ikke bruk sterke rengjøringsmidler på skoene dine fordi de kan skade dem.

Gamle håndklær: Legg noen gamle håndklær i vaskemaskinen med skoene dine for å balansere belastningen og forhindre at skoene banker rundt.

Skorens: Hvis skoene dine er skitne, kan det være lurt å rengjøre dem med en skorens før du rengjør dem.

Myk børste: Du kan skrubbe skoene dine for å fjerne tøffe flekker eller skitt.

Tørkestativ: Dette vil hjelpe skoene dine til å tørke ordentlig og forhindre at de blir mugne.

Beregnet tid

Hvor lang tid det tar å vaske sko i vaskemaskin avhenger av størrelsen på skoene, typen rengjøringsmiddel og programmet du bruker. Men å vaske sko i maskin tar vanligvis 45 minutter til én time.

Her er en oversikt over hvor lang tid det tar å vaske sko i en vaskemaskin:

30 til 45 minutter for små sko

45 til 60 minutter for mellomstore sko

60 til 75 minutter for store sko

Merk: Dette er kun anslag, og tiden det tar å vaske skoene dine kan variere. Det er alltid best å sjekke vedlikeholdsinstruksjonene på skoene dine for å se hvor lenge de bør vaskes.

Vil sko ødelegge vaskemaskinen?

Hvis skoene vaskes i en nettingpose eller putevar på en kald, skånsom løpetur, er det ikke sannsynlig at de ødelegger en vaskemaskin. Det hindrer dem i å bevege seg for hardt inne i trommelen og forårsake skade.

Men det er et par ting å huske på når du vasker sko i vaskemaskinen:

  • Ikke vask sko med metallspenner eller glidelåser. Disse tingene kan skade vaskemaskinen.
  • Ikke vask sko med stoffer som er lett å skade. Skoene kan skade de myke materialene.
  • Ikke tørk skoene i tørketrommelen. Skoene kan ta skade av varmen fra maskinen.
  • Etter vask, la skoene lufttørke. Dette vil forhindre at de blir mugne.

Ved å gjøre disse tingene kan du vaske skoene dine i vaskemaskinen uten å skade maskinen eller deg selv.

Trinn for hvordan du vasker sko i en vaskemaskin

Hva trenger du for å vaske sko i vaskemaskin

A. Forrensing av skoene

Trinn 1: Bruk en våt klut for å fjerne eventuell overflatesmuss

Hvis skoene dine er dekket av skitt, gress eller gjørme, bruk en gammel klut for å fjerne så mye som mulig. Skrubbing er ikke nødvendig. Bare tørk over dem, og det meste av skitten vil forsvinne. Du kan også banke skoene sammen (utendørs) for å få bort mer skitt.

Trådløs Oppladbar Led Vegglampe
Interieur Norge
499,00 kr
Høydemåler For Barn Jungeldyr
Interieur Norge
299,00 kr
Glasskule Verdensrom Lys Med Motiv
Interieur Norge
599,00 kr
Høydemåler Søte Dyr
Interieur Norge
299,00 kr
Klar Gavepakke Håndkrem & Håndsåpe
Interieur Norge
69,00 kr
Lanternen - Trådløs Bordlampe
Interieur Norge
899,00 kr

Trinn 2: Bruk en tannbørste og varmt vaskevann til å rengjøre skosålene

Fyll en liten kopp med vann. Ha i 1 spiseskje oppvaskmiddel. Legg tannbørsten i blandingen. Bruk tannbørsten til å rengjøre skosålene. Jo mer du skrubber, desto mer skitt vil du kunne få av.

Trinn 3: Rengjør fottøyet.

Du må fjerne eventuelle såperester. Plasser skoene over et badekar eller vask, og skyll skosålene med vann.

Trinn 4: Ta av lissene og sålene

Du bør vaske skoens lisser separat i vaskemaskinen hvis de har det. Fjerning av skolissene vil gjøre det lettere for vaskemaskinen å få tilgang til og rengjøre maljer og smuss som kan ha samlet seg der.

B. Vaskeprosess

Trinn 5: Gjør alt klart

Legg vaskeposen og noen gamle håndklær i vaskemaskinen for å balansere belastningen. Pass på at håndklærne er gamle. De kan lekke fargestoff og flekke skoene dine hvis de er for nye.

Trinn 6: Rengjør skoene

Still inn vaskemaskinen til et skånsomt program med kaldt vann og saktegående eller ingen sentrifugering. Bruk flytende såpe fordi pulvervaskemiddel som ikke løses opp kan sette seg fast i skoene.

C. Tørkeprosess

Etter at vaskeprogrammet er fullført, ikke gi etter for fristelsen til å fremskynde tørkeprosessen med direkte varmekilder som varmeovn eller hårfønere. Velg heller en naturlig tørkemetode.

Fyll skoene dine med krøllete papirhåndklær eller avispapir for å opprettholde formen og absorbere overflødig fuktighet. Plasser dem i et godt ventilert område, vekk fra direkte sollys, og la dem lufttørke i minst 24 timer.

D. Sett sammen skoene igjen

Når skoene dine er helt tørre, setter du dem sammen igjen ved å sette innleggssålene og skolissene i igjen. Rist skoene forsiktig for å sikre at de er helt tørre og at det ikke er rester igjen.

Alternative måter å vaske sko på

Hvis du synes det er skummelt å bruke vaskemaskin, finnes det alternative metoder for å vaske sko:

Håndvask av sko

Håndvask: Denne metoden gir større kontroll og passer til spesielle sko som trenger mer skånsom behandling. Fyll en kum med lunkent vann og tilsett et mildt vaskemiddel. Skrubb forsiktig skoene med en myk børste eller klut. Skyll grundig og lufttørk i et skyggefullt, godt ventilert område.

Flekkrengjøring: Flekkrengjøring kan være tilstrekkelig hvis skoene dine har små flekker eller smuss. Bland vann og mildt vaskemiddel for å lage en rengjøringsløsning.

Fukt en klut eller svamp og skrubb forsiktig de berørte områdene. Tørk bort overflødig vann med en ren, fuktig klut og la skoene lufttørke.

Damprengjøring: Damp kan effektivt fjerne smuss og bakterier fra sko. Bruk en håndholdt tøydamper for å rette dampen på skoene mens du holder dem trygt unna for å unngå direkte kontakt.

Når skitten er løsnet, tørk av skoene med en ren klut. Sørg for at skoene dine er egnet for damprengjøring før du prøver denne metoden.

Frysing: For sko som ikke lett kan vaskes, kan frysing bidra til å eliminere luktfremkallende bakterier. Legg skoene i en plastpose og forsegl den.

Sett dem i fryseren i noen timer. Den kalde temperaturen vil drepe bakteriene. Når du har tatt dem ut av fryseren, la dem tine naturlig og lufte ut.

Les også: Hvordan vaske ull: en trinn-for-trinn-veiledning

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg bruke vanlig vaskemiddel til å vaske skoene mine?

Det anbefales å bruke et mildt, skånsomt vaskemiddel spesielt utviklet for ømfintlige stoffer. Unngå sterke vaskemidler, blekemidler eller sterke flekkfjernere, da disse kan skade skoenes materialer og farger.

Kan jeg fremskynde tørkeprosessen med en hårføner eller varmeapparat?

Direkte varmekilder som hårfønere eller varmeovner kan føre til at sko deformeres, krymper eller mister form. Det er best å la skoene lufttørke naturlig i et godt ventilert område unna direkte sollys eller varmekilder.

Hvor ofte bør jeg vaske skoene mine?

Hyppigheten av vask avhenger av hvor ofte du bruker skoene og miljøene de utsettes for. Generelt er det en god idé å vaske dem når de begynner å se synlig skitne ut eller avgir lukt.

Konklusjon

Vask av sko i maskin er en prosess som krever litt planlegging, nøye valg av innstillinger og en balanse mellom tid og nøyaktighet. Ved å følge trinnene i denne veiledningen kan du være sikker på å bringe skoene tilbake til sin fordums prakt samtidig som du sørger for at de varer så lenge som mulig.

Glasskule Verdensrom Lys Med Motiv
Interieur Norge
599,00 kr
Klar Gavepakke Håndkrem & Håndsåpe
Interieur Norge
69,00 kr
Vinlufter
Interieur Norge
149,00 kr
Solcelle Led Lyselenke med figurer 6.5m
Interieur Norge
249,00 kr
«Din for alltid» Halskjede med hjerte
Interieur Norge
699,00 kr
Lyslenke 16 meter - Varmhvit
Interieur Norge
599,00 kr
Tilbake til bloggen
Lanternen - Trådløs Bordlampe
Interieur Norge
899,00 kr
LED pære med trekkledning batteridrevet
Interieur Norge
199,00 kr
Trådløs Oppladbar Led Vegglampe
Interieur Norge
499,00 kr
Høydemåler For Barn Jungeldyr
Interieur Norge
299,00 kr
Høydemåler Søte Dyr
Interieur Norge
299,00 kr
Menneskets Beste Venn Statue
Interieur Norge
349,00 kr