Hvordan vaske klær

Mestre kunsten å vaske: Hvordan vaske klær som en proff

Effektive vasketeknikker er avgjørende for å opprettholde utseendet og forlenge levetiden. Ved å bruke riktig vasketeknikker beskyttes tekstiler mot unødvendig slitasje, og holder på fargene og teksturene. Så i denne artikkelen vil jeg vise deg de riktige metodene for hvordan du vasker klær.

Metoder for hvordan vaske klær

Du kan vaske klærne dine med en vaskemaskin, eller du kan også rengjøre tøyet med håndvask. Begge metodene er forklart her:

Metode 1: Bruk en vaskemaskin og tørketrommel

Bruk en vaskemaskin og tørketrommel

Trinn 1: Sorter klærne dine

Her er noen tips om hvordan du kan sortere klærne før vask:

Start med å sortere klærne dine etter farge. Det er det viktigste trinnet, siden det vil bidra til å forhindre at tøyet blir misfarget.

 • Hvitt: Dette inkluderer alle hvite og lyse klær som pasteller og lysegrå.
 • Lyse farger: Dette inkluderer alle lyse klær som ikke er hvite, for eksempel lyseblå, lysegrønne og lysegule.
 • Mørke farger: Dette inkluderer alle mørke klær, som svart, marineblå, brun og mørk grå.

Sorter klær etter stoffets materiale.
Sarte stoffer: Dette er for eksempel silke eller ull.

 • Bomull: Dette inkluderer alle bomullsklær, som t-skjorter, jeans og undertøy.
 • Syntetisk: Dette inkluderer polyester, nylon og andre syntetiske stoffer.
 • Skitne plagg: Svært skitne klær med skitt, fett eller andre flekker.

Trinn 2: Sjekk vaskeetikettene

Vaskeetikettene på klærne dine forteller deg hvordan du vasker dem trygt. Vær oppmerksom på følgende:

 • Stofftype: Noen stoffer, som silke og ull, må vaskes på et skånsomt vaskeprogram. Andre, som bomull og syntetiske stoffer, kan vaskes regelmessig.
 • Vanntemperatur: Noen tekstiler, spesielt de i mørke fargetoner, bør vaskes i kaldt vann for å unngå misfarging. Noen, som hvit bomull, kan vaskes i varmt vann.
 • Blekemiddel: Noen stoffer, som hvit bomull, kan blekes, men andre, som silke, bør ikke blekes.

Hvordan vaske tøy

Trinn 3: Forbehandling av flekker

Å ta deg av flekker før du legger klær i vaskemaskinen er avgjørende for å sikre at plaggene dine ser friske og rene ut. Forbehandling av flekker gir vaskemiddelet et forsprang med å bryte ned gjenstridige flekker og forbedrer sjansene for fullstendig flekkfjerning.

Identifiser vanlige flekker og finn egnede behandlinger

 • Matflekker: Fjern eventuelle ekstra rester ved å skrape forsiktig. Skyll flekken fra stoffets bakside under kaldt rennende vann. Du kan bruke en flekkfjerner laget spesielt for matflekker eller behandle den med flytende vaskemiddel og vann.
 • Olje- og fettflekker: Med et papirhåndkle eller annet absorberende materiale, tørk flekken for å fjerne så mye olje du kan. Bruk noen dråper oppvaskmiddel, flytende vaskemiddel eller en spesialisert flekkfjerner for oljebaserte flekker. Gni flekken forsiktig med løsningen.
 • Blekkflekker: Legg et papirhåndkle under det fargede området for å absorbere blekket. Dypp flekken med Isopropanol med en bomullsdott. Unngå å gni, da det kan spre blekket ytterligere.
 • Blodflekker: Skyll flekken med kaldt vann for å forhindre at blodet stivner. Påfør hydrogenperoksid eller en blanding av vann og salt på flekken og la den sitte i noen minutter før du skyller igjen.

Bløtleggingsmuligheter for gjenstridige flekker

Vurder å legge plagget til bløtlegging for svært vanskelige eller flekker som kan ha satt seg. Tilsett vaskemiddel eller en enzymbasert flekkfjerner i en vask med kaldt vann.

Legg det fargede plagget i vannet og la det trekke i minst 30 minutter, helst over natten. Sjekk flekken etter bløtlegging og påfør flekkfjerner på nytt om nødvendig før vask.

Håndtering av delikate stoffer

Unngå sterke flekkfjernere eller kraftig skrubbing når du arbeider med delikate stoffer som silke, blonder eller sateng. Vurder heller å bruke mildere alternativer som babysjampo, kaldt vann og hvit eddik. Test et mindre, lite iøynefallende område av stoffet først for å sikre at det ikke vil forårsake skade.

Trinn 4: Velg riktig temperatur

Fordi forskjellige stoffer og farger krever forskjellige mengder varme for å bli effektivt rengjort, har vaskemaskiner forskjellige temperaturinnstillinger.

 • For lyse farger, spesielt de som er skitne, bruk varmt vann.
 • Når du vasker mørke klær, bruk kaldt vann for å redusere mengden fargestoff som renner av stoffet (bruk av kaldt vann vil også bremse falmingen). Klær laget av bomull bør også vaskes i kaldt vann fordi dette vil redusere krymping.

Trinn 5: Velg riktig vaskeprogram

I likhet med temperatur har vaskemaskiner mange vaskeprogram siden ulike typer klær krever flere grader av vask.

 • Normal eller vanlig program: Dette er standard daglig program for vask. De fleste klær, inkludert bomull, polyester og blandede tekstiler, kan vaskes med det. Varmt vann brukes ofte i standardprogrammet for vask og skylling.
 • Skånsomt vaskeprogram: Laget for delikate stoffer som silke, blonder, undertøy og lette materialer. Dette programmet bruker forsiktig tromling og kaldt vann for å forhindre skade på sensitive plagg.
 • Program med høyere temperatur: Brukes for svært skitne plagg som håndklær, sengetøy og skitne klær. Den gir lengre vask og høyere temperatur for å takle vanskelige flekker og skitt.
 • Hurtig- eller ekspressprogram: Ideell for lett skitne klær som trenger en rask vask. Det er en kortere syklus med reduserte vaske- og skylletider, perfekt for klær som ikke krever intens rengjøring.
 • Ullprogram: Spesielt designet for ull- og ullblandingsstoffer. Ullprogrammet bruker lav sentrifugering og kaldt vann for å forhindre krymping og toving av delikat ull.
 • Håndvask: Passer kun for plagg merket som håndvask. Den bruker langsom sentrifugering og kaldt vann for å etterligne skånsom håndvask.

Trinn 6: Tilsett vaskemiddel og tøymykner

Bestem riktig mengde vaskemiddel for hver vask: Ulike vaskemidler har varierende konsentrasjoner, så det er avgjørende å følge produsentens retningslinjer angående anbefalt mengde for klesvasken din.

 • Lett skittent tøy: Bruk mindre vaskemiddel enn anbefalt for små mengder eller lett skitne klær. Bruk av for mye vaskemiddel kan føre til at det blir rester på klærne.
 • Svært skittent tøy: For større mengder tøyvask eller svært skittent tøy kan du bruke den maksimale mengden vaskemiddel som anbefales for maskinens kapasitet. Det vil sørge for at klærne blir grundig rengjort.

Bruk tøymyknere klokt og finn alternativer for sensitiv hud:

Høydemåler For Barn Jungeldyr
Interieur Norge
299,00 kr
Klar Gavepakke Håndkrem & Håndsåpe
Interieur Norge
69,00 kr
LED pære med trekkledning batteridrevet
Interieur Norge
199,00 kr
Glasskule Verdensrom Lys Med Motiv
Interieur Norge
599,00 kr
Trådløs Oppladbar Led Vegglampe
Interieur Norge
499,00 kr
Høydemåler For Barn i Tre
Interieur Norge
399,00 kr
 • Vurder å bruke alternative metoder, for eksempel å tilsette en kopp hvit eddik under skyllesyklusen for å oppnå lignende mykgjørende effekter uten å bruke tradisjonelle tøymyknere.
 • Unngå å bruke for mye tøymykner, siden overflødige produkter kan etterlate en voksaktig rest på klærne, og redusere absorberingsevnen og pusteevnen.

Trinn 7: Start vaskemaskinen

Unngå å stappe for mange klær inn i vaskemaskinen, da det kan hindre riktig rengjøring, øke rynking eller til og med skade plaggene.

Trinn 8: Flytt klærne dine til tørketrommelen

Husk alltid at noen klær bør lufttørke. Heng disse plaggene et sted for å tørke hvis merkelappen ber deg om å ikke tørke dem i tørketrommel.

Den vanlige innstillingen er ideell for tørking av hvite klær/klær med nøytrale farger. Du kan være sikker på at plaggene dine ikke falmer takket være middels varme og trykk.

Bruk den delikate innstillingen til å tørke alle klær som ble vasket på innstillingen. Dette alternativet bruker luft nesten ved romtemperatur og går saktere for å forhindre skade på de sarteste plaggene dine.

Metode 2: Håndvask av klær

Håndvask av klær

Trinn 1: Sorter klærne dine

Sorter klærne dine etter farge og stofftype. Du kan velge den ideelle vaskemiddel- og vanntemperaturen for hver gjenstand.

Trinn 2: Fyll en vask med varmt vann

Varmt vann bør legges til en vask eller beholder. Følg instruksjonene på vaskemiddeletiketten før du tilsetter en liten mengde mildt vaskemiddel i vannet. La det løse seg opp i vannet før klærne legges i.

Trinn 3: Senk klærne i vann

Klærne skal være helt nedsenket i vann.

Trinn 4: Vask klærne forsiktig

Gni tøyet sammen med hendene. Unngå å skrubbe eller vri dem siden dette kan skade stoffet.

Trinn 5: Skyll klærne

Fyll vasken med en ny runde med vann etter å ha tømt den for såpevann. For å skylle vaskemiddelet grundig fra plaggene, rør forsiktig rundt for å skape bevegelse og få bort såperester.

Trinn 6: Klem ut overflødig vann

Klem ut det ekstra vannet. Unngå å vri klærne, da dette kan ødelegge stoffet.

Trinn 7: Legg ut klærne/heng det opp

For å tørke, legg klærne flatt ut eller heng det opp på et tørkestativ.

 5 steg til rent tøy

Ofte stilte spørsmål:

Hvordan tyder jeg tøysymboler på vaskeetiketter?

Klesvasksymboler gir viktig informasjon om hvordan du tar vare på klærne dine. Se en oversikt over tøysymbol eller vaskeetikettveiledning for å forstå betydningen av hvert symbol, for eksempel riktig vanntemperatur, vaskeprogram og tørkemetode.

Kan jeg bruke samme vaskemiddel for alle typer stoffer?

Selv om noen vaskemidler er beregnet for generell bruk, er det ideelt å bruke et som er skreddersydd for stoffets behov. Spesielle vaskemidler kan være nødvendig for å opprettholde kvaliteten på ulike stoffer, for eksempel sarte stoffer (ull, lin, silke) og sportsklær.

Konklusjon

Å ta vare på klærne dine er ikke bare et ork; det er en måte å forlenge levetiden og utseende til plaggene dine. Husk å ta hensyn til tøysymbolene og vaskeetikettene på klærne dine, da de inneholder nøkkelen til riktig vedlikehold.

Høydemåler For Barn Jungeldyr
Interieur Norge
299,00 kr
6 Pakning Sterilan Aloe Vera Fresh Deo Stick
Interieur Norge
499,00 kr199,00 kr
Trådløs LED Diamant Bordlampe
Interieur Norge
599,00 kr
Lanternen - Trådløs Bordlampe
Interieur Norge
899,00 kr
Halskjede Med Lupe
Interieur Norge
349,00 kr
Halskjede med forstørrelsesglass
Interieur Norge
299,00 kr
Tilbake til bloggen
Menneskets Beste Venn Statue
Interieur Norge
349,00 kr
Høydemåler For Barn Jungeldyr
Interieur Norge
299,00 kr
Trådløs Oppladbar Led Vegglampe
Interieur Norge
499,00 kr
Høydemåler For Barn i Tre
Interieur Norge
399,00 kr
Lanternen - Trådløs Bordlampe
Interieur Norge
899,00 kr
Høydemåler Søte Dyr
Interieur Norge
299,00 kr