Hva er badstue godt for

Hva er badstue godt for: oppdag fordelene

I dagens fartsfylte verden har det å ta vare på vår fysiske og mentale velvære blitt avgjørende. En metode som har blitt populær for sine potensielle helsefordeler er badstuen. Siden antikken har badstuer blitt brukt for sine beroligende og revitaliserende effekter. Denne svært gamle praksisen har endret seg over tid, men folk som ønsker å forbedre helsen og oppleve velvære er fortsatt interessert i å vite hva badstuen er god for.

I denne artikkelen lærer vi mer om badstuer og ser på de mange fordelene de tilbyr. Finn ut hvorfor badstuer er bra for deg, fra å lindre stress til å forbedre blodstrømmen.

Opprinnelsen til badstuer og hvordan det fungerer

Badstuer har eksistert siden antikken. Den finske badstuen er en av de mest kjente. Badstuer ble en gang brukt til å rengjøre og forbedre helsen, men nå bruker folk over hele verden dem til å slappe av og føle seg bedre.

Badstuer skaper tørr varme, vanligvis med oppvarmede steiner eller en elektrisk varmeovn. I de fleste badstuer er temperaturen mellom 160 og 200 grader Fahrenheit. Denne høye varmen gjør at du svetter, noe som er en naturlig måte for kroppen din å kvitte seg med avfall og rense huden din.

Fysiske fordeler med badstuer

føler seg avslappet etter badstuen

Det er mange fysiske fordeler ved å bruke en badstue. Her er noen av dem:

 1. Økt sirkulasjon og hjertehelse: Blodårene dine utvider seg i en badstue. Utvidelse av blodårene forbedrer blodstrømmen og hjelper hjertet ditt med å pumpe oksygenrikt blod. Over tid blir hjertet ditt styrket av å pumpe blod. Dette reduserer risikoen for hjertesykdom som høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag.
 2. Muskelavslapping og smertelindring: Badstuer er som varme, beroligende klemmer for musklene dine. Badstuevarmen hjelper musklene dine til å slappe av og reduserer stivhet. Dette er spesielt nyttig etter anstrengende aktivitet. Musklene dine får mer blod når du slapper av. Dette gir næring og oksygen for å revitalisere og helbrede. Badstuer lindrer muskelsmerter, sårhet og mindre skader naturlig. En saunaøkt kan hjelpe deg med å slappe av, enten du er en idrettsutøver eller bare håndterer daglig stress.
 3. Avgiftning og hudhelse: Ditt bemerkelsesverdige hudsystem hjelper til med å eliminere avfall. Svette i en badstue øker kroppens avgiftningsprosess. Kroppen din eliminerer normalt giftstoffer, tungmetaller og andre elementer gjennom svette. Disse tingene forlater kroppen din når du svetter fordi porene i huden åpner seg. Denne kroppsrensingen forbedrer også ansiktet ditt. Utvidelse av blodårer forbedrer blodstrømmen til ansiktet ditt, gir det en sunn glans og skjuler kviser.
 4. Forbedret åndedrettsfunksjon: Badstuetid kan hjelpe deg med pusten og rense luftveiene. Varm, fuktig badstueluft hjelper astmatikere og bronkittsyke. Badstuevarme og damp åpner lungene og fjerner overbelastning, noe som gjør det lettere å puste. Dette forbedrer lungefunksjonen og helsen.
 5. Forbedret stoffskiftehastighet: Badstuer kan forbedre kroppen din. Når kroppstemperaturen stiger, og du svetter for å kjøle deg ned, øker stoffskiftet. Denne midlertidige boosten kan hjelpe deg å forbrenne flere kalorier, men kan ikke erstatte et godt kosthold og regelmessig mosjon. Badstuer er ikke den ideelle vekttapmetoden. De kan støtte en sunn livsstil.
 6. Styrket immunsystem: Vanlig badstue øker produksjonen av hvite blodlegemer, og beskytter kroppen din. Ettersom kroppen din reagerer på varmestress i badstuen, skaper den flere hvite blodceller, noe som øker immuniteten. Dette øker immuniteten mot infeksjoner, virus og andre plager.

Les også: Hvor varm er en badstu? utforske varmenivåene

Mentale og følelsesmessige fordeler ved badstuer

Du kan ha mange mentale og emosjonelle fordeler ved å bruke en badstue. Her er noen av dem:

Mentale fordeler med badstue

 1. Stressreduksjon og avslapning: Bruk av badstue hjelper deg å puste og få bevegelse i luften bedre. Astmatikere og personer med lungebetennelse føler seg bedre i en varm, fuktig badstue. Dampen fra en badstue åpner lungene og fjerner slim, noe som gjør det lettere å puste. Lungene blir bedre og fungerer bedre.
 2. Forbedret søvnkvalitet: I vår hektiske verden er det vanskelig å finne god søvn. Du kan sove bedre etter en badstue. Badstuer senker stresshormoner og får folk til å føle seg rolige, noe som hjelper kroppen å gjøre seg klar for søvn. Badstuer øker kroppens temperatur og kjøler den ned igjen, noe som ligner på hvordan kroppens temperatur naturlig synker før sengetid. Dette styrer døgnsyklusen og gjør det lettere å sove.
 3. Humørforbedring: Forskere sier at badstuer får folk til å føle seg bedre. Varme får kroppen til å lage hormoner, som får deg til å føle deg bedre og mindre engstelig og trist. Denne humørforsterkeren kan hjelpe med små humørproblemer som sesongmessige affektive lidelser. Å bruke en badstue som en del av din egenomsorg kan hjelpe deg til å føle deg bedre.
 4. Stressavlastning og mental klarhet: Du kan komme deg vekk fra det moderne livet når du går på spa. Hvis du ikke har telefonen eller datamaskinen din, kan du fokusere på pusten, tømme tankene og føle deg rolig. Badstuer hjelper deg å rydde tankene dine og ta hensyn til øyeblikket. Denne mindfulness-teknikken kan hjelpe deg til å føle deg mindre stresset og sterkere mentalt.
 5. Sosial interaksjon og sosialisering: Folk liker å bruke badstuer i klubber, spa og sine egne hjem. Å dele badstue med familie, venner eller til og med fremmede kan bringe folk sammen. Uformelle samtaler eller stille stunder kan bidra til å bygge relasjoner og sosialt velvære. Selv på et rolig sted vil det å være sammen med andre få deg til å føle deg bedre.
 6. Redusering av angst og avslapning av nerver: Badstuer kan hjelpe mennesker med nervøsitet fordi varmen er beroligende. Den milde varmen slapper av nervene og gjør folk mindre engstelige. Å tilbringe tid i en badstue kan hjelpe deg med å takle stress og slappe av.

Les også: Bør du bruke badstue når du er syk? Vet alt

Ofte stilte spørsmål

Passer badstuer for alle?

Ja, badstuer er generelt trygge for de fleste. Imidlertid bør gravide kvinner, personer med visse medisinske tilstander og de som tar visse medisiner konsultere legen sin før de bruker badstuer.

Hvor ofte bør jeg bruke badstue?

Hvor ofte du bruker en badstue avhenger av dine personlige preferanser og helse. Å starte med 2-3 økter per uke er et godt forslag, men det er viktig å lytte til kroppen.

Kan badstuer hjelpe til med vekttap?

Badstuer kan hjelpe deg å miste vannvekten gjennom svetting, men dette er ikke en bærekraftig metode for betydelig vekttap. Sunne matvaner og regelmessig mosjon er fortsatt de beste måtene å holde en sunn vekt på.

Konklusjon

Badstuer gir ulike fysiske og mentale helsefordeler. Badstuer har eksistert i lang tid fordi de øker den generelle velværen. De hjelper sirkulasjon, kan motvirke smerte, gi mindre stress og bedre søvn. Regelmessige badstuebehandlinger kan forbedre din helse. Badstuer er sunne, men du bør bruke dem moderat og oppsøke lege for å maksimere fordelene.

Tilbake til bloggen