bygge blomsterkasse

Hvordan bygge blomsterkasse: trinn-for-trinn

Blomsterkasser er en flott måte å gi hagen din et løft, enten du ønsker å dyrke blomster, urter eller grønnsaker. De er enkle å lage, tar ikke mye plass og kan tilpasses dine ønsker. Her er en enkel trinn-for-trinn guide til hvordan du bygger din egen blomsterkasse.

liste over materiale og verktøy

Trinn 1: Planlegging og mål

Først bestemmer du størrelsen på blomsterkassen. En vanlig størrelse kan være 120 cm lang, 60 cm bred og 30 cm dyp. Dette gir nok plass til røttene til de fleste planter. Hvis du planlegger å dyrke mindre blomster eller har begrenset plass, kan du også lage en mindre blomsterkasse, for eksempel 60 cm lang, 30 cm bred og 20 cm dyp. Mindre blomsterkasser er perfekte for urter, små blomster eller til og med som en dekorativ løsning på en balkong  eller terrasse.

Trinn 2: Kutt treplankene

Mål og merk: Start med å måle og merke treplankene i riktig størrelse i henhold til dimensjonene du har valgt for blomsterkassen din (for eksempel 120 cm lang, 60 cm bred og 30 cm dyp). Bruk et målebånd og blyant for nøyaktige målinger.

Kutting: Bruk en sag (for eksempel en sirkelsag eller en håndsag) til å kutte treplankene langs de merkede linjene. Pass på å kutte presist for å sikre at plankene passer sammen under monteringen.

Tips: Bruk sandpapir for å glatte ut kantene og unngå fliser.

Trinn 3: Montering

Forberedelse: Legg de kuttede plankene på en flat og jevn overflate. Plasser de fire plankene for sidene i posisjon, og de to mindre plankene for endestykkene.

Festing av endestykker: Start med å feste endestykkene til sidene. Plasser endestykkene på innsiden av de lengste plankene for å danne en rektangulær ramme. Bruk skruer eller spiker for å feste dem sammen. Det er viktig å sørge for at hjørnene er nøyaktig vinkelrette. Bruk en vinkelmåler for å kontrollere og justere hjørnene om nødvendig.

Tips: For å sikre at konstruksjonen er solid, kan du lage pilothull før du fester skruene for å unngå at treverket sprekker. Bruk galvaniserte skruer (de tåler utendørs forhold og ikke ruster over tid).

Trinn 4: Bunn og Drenering

Valg av bunnsystem: Bestem om du vil ha en bunn i blomsterkassen eller ikke. Hvis du velger å ha en bunn, kan du feste flere planker på tvers av bunnsidene. Dette gir en solid base for å holde jorden på plass.

Lanternen - Trådløs Bordlampe
Interieur Norge
899,00 kr
Høydemåler Søte Dyr
Interieur Norge
299,00 kr
Trådløs Oppladbar Led Vegglampe
Interieur Norge
499,00 kr
LED pære med trekkledning batteridrevet
Interieur Norge
199,00 kr
Klar Gavepakke Håndkrem & Håndsåpe
Interieur Norge
69,00 kr
Høydemåler For Barn i Tre
Interieur Norge
399,00 kr

Dreneringshull: Uansett om du har en bunn eller ikke, må du lage små hull i bunnen av blomsterkassen for drenering. Dette tillater overflødig vann å renne ut og forhindrer vannlogging, som kan skade plantenes røtter.

Alternativ dreneringsmetode** Hvis du ikke bruker en bunnsone, kan du alternativt legge et lag med grus eller småstein på bunnen av blomsterkassen før du fyller på med jord. Dette vil også hjelpe med drenering og forbedre luftsirkulasjonen i jorden.

Trinn 5: Beskyttelse og Behandling

Påføring av beskyttende beis eller maling: For å forlenge levetiden til blomsterkassen, kan du velge å påføre en beskyttende beis eller maling på utsiden av treverket. Dette vil beskytte mot vær og vind, og gi en estetisk finish.

Bruk av plastfolie eller landskapsduk: Hvis ønskelig, kan du også legge en plastfolie eller landskapsduk på innsiden av blomsterkassen før du fyller den med jord. Dette vil bidra til å beskytte treverket mot fuktighet fra jorden, noe som kan forlenge levetiden til blomsterkassen ytterligere.

Trinn 6: Plassering og Fylling

Velg plassering: Når blomsterkassen er ferdig konstruert og beskyttet, plasser den på det ønskede stedet i hagen din. Velg en solrik eller delvis skyggefull plassering avhengig av plantenes behov.

Fylling med jord: Fyll bunnen av blomsterkassen med et lag grus eller småstein for drenering. Deretter fyll opp med en god jordblanding som er egnet for plantene/blomstene du ønsker å dyrke.

Nå er blomsterkassen klar til å plantes med dine favorittblomster, planter, urter eller grønnsaker.

Tips blomsterkasse

Med disse enkle trinnene kan du lage en funksjonell og vakker blomsterkasse som vil gi glede og grønt til hagen din i mange år fremover. Å bygge din egen blomsterkasse gir ikke bare mestringsfølelse, men gir deg mulighet til å designe blomsterkassen slik at den passer perfekt til din hage. Lykke til!

Menneskets Beste Venn Statue
Interieur Norge
349,00 kr
«Din for alltid» Halskjede med hjerte
Interieur Norge
699,00 kr
Halskjede Med Lupe
Interieur Norge
349,00 kr
Ankelsokker Bambus
Interieur Norge
349,00 kr
Solfangere av krystaller 6 pakning
Interieur Norge
299,00 kr
Høydemåler Søte Dyr
Interieur Norge
299,00 kr
Tilbake til bloggen
Høydemåler For Barn i Tre
Interieur Norge
399,00 kr
LED pære med trekkledning batteridrevet
Interieur Norge
199,00 kr
Lanternen - Trådløs Bordlampe
Interieur Norge
899,00 kr
Klar Gavepakke Håndkrem & Håndsåpe
Interieur Norge
69,00 kr
Høydemåler Søte Dyr
Interieur Norge
299,00 kr
Høydemåler For Barn Jungeldyr
Interieur Norge
299,00 kr